Pediyatrik Dermatoloji Çocuklarda Deri Enfeksiyonları
Çocuklarda Deri Enfeksiyonları
Pediyatrik Dermatoloji Çocuklarda Deri Enfeksiyonları
Pediyatrik Dermatoloji
Pediyatrik Dermatoloji Çocuklarda Deri Enfeksiyonları

Viral enfeksiyonlar

Pediyatrik Dermatoloji Çocuklarda Deri Enfeksiyonları

Çocuklarda en sık görülen viral deri enfeksiyonları arasında siğiller, molluskum kontagiozum ve el- ayak-ağız hastalığı yer alır.

Siğil

Human papilloma virüs (HPV) ile oluşan bulaşıcı bir deri enfeksiyonudur. En sık eller ve ayak tabanları olmak üzere vücudun her yerinde oluşabilir. Düz yüzeyli ya da deriden kabarık, tek veya çok sayıda ve birleşme eğilimindeki deri renkli kabarıklıklar şeklinde görülür. Sıklıkla siğili olan başka birinden direkt temas yoluyla ya da havuz gibi ortak kullanılan ortamlardan bulaşır. Tedavisinde siğillerin yerleşim yeri, sayısı ve büyüklüğü yanı sıra çocuğun yaşı ve tedaviye uyumu dikkate alınır. Lokal ilaçlı solüsyonlar uygulanabileceği gibi, gerektiğinde sıvı nitrojenle dondurma (kriyoterapi), tıraşlama ve yakma (elektrokoter) ve CO2 lazer gibi işlemler yapılabilir. Yapılan işlemlerde ağrıyı azaltıp, çocuğun tedaviye uyumunu arttırmak için farklı lokal anestezi teknikleri kullanılabilir.

Molluskum kontagiozum

Çocuklarda oldukça sık görülen viral kökenli bir deri enfeksiyonudur. Sıklıkla gövdede bir veya birden fazla sayıda ortası göbekli, küçük kubbe şeklindeki pembe renkli kabarıklıklar ile karakterizedir. Tabloya sıklıkla eşlik eden kaşıntı nedeniyle kolayca yayılır. Molluskum direkt temas yoluyla ya da havuz gibi ortak kullanım alanlarından bulaşabilmektedir. Tedavide ilaçlı solüsyonlar kullanılabilmektedir. Bazı hastalarda “ektirpasyon” adı verilen özel bir sıkma yöntemi , traşlama ve elektrokoter (yakma) ya da kriyoterapi (dondurma ) gibi işlemler gerekebilir.

El, ayak ve ağız hastalığı

Coxackie virüsün neden olduğu, sıklıkla çocukluk çağında görülen döküntülü bir deri hastalığıdır. Tipik olarak el avuç içleri, ayak tabanları ve ağız içinde küçük kırmızı ağrılı bir döküntü ile kendini gösterir. Solunum yoluyla bulaşır. Bulaşıcılığı oldukça yüksektir. Genellikle tabloya ateş, boğaz ağrısı ve iştahsızlık eşlik eder. El-ayak-ağız hastalığı, yaklaşık 1 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Semtomatik tedavi yapılması yeterlidir.

Mantar enfeksiyonları

Sıcak ve nemli iklimlerde, derinin mantar enfeksiyonları sık görülür. Çocuklarda, saçlı deri dahil, vücudun herhangi bir bölgesinde yüzeyel mantar enfeksiyonları gelişebilir. Vücuttaki mantar enfeksiyonları, kedi ve köpek gibi hayvanlara temas yoluyla bulaşabilmektedir. Bu enfeksiyonlar, tipik olarak, halka şeklinde, kızarık, yuvarlak kaşıntılı bir plak şeklinde kendini gösterir. Saçlı derinin mantar enfeksiyonları, kepekli bir alan gibi görülebilir ve bölgesel saç dökülmesine yol açabilir. Saçlı derinin mantar enfeksiyonlarında, tedavinin gecikmesi kalıcı saç kaybı ile sonuçlanabilir.

Özellikle bebeklerde bez bölgesinin sürekli kapalı ve nemli kalması, mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Bebek bezi bölgesi pişiklerinin büyük bir kısmında tabloya kandida adı verilen mantar enfeksiyonu eklenir. Kandida enfeksiyonunda, parlak kırmızı bir zemin etrafında sarı iltihaplı sivilce benzeri kabartılar görülür. Bu görünüm, bakteriyel deri enfeksiyonları ile kolaylıkla karışabilir.

Parmak emen çocuklarda, tırnak bölgesinin aşırı nemli kalmasıyla, kandida enfeksiyonuna bağlı dolama (paronişi) gelişebilir. Bu durumda, tırnak etrafında, zaman zaman ağrılı ve iltihaplı da olabilen kızarıklık ve şişlik oluşur. Tırnak bozukluğu eşlik edebilir.

Yüzeyel mantar enfeksiyonlarının tedavisinde, genellikle topikal (deriye uygulanan) antifungal ilaçlar yeterli olmaktadır. Ancak, saçlı derinin mantar enfeksiyonlarında oral (ağız yolu ile) antifungal tedaviler verilmelidir. Mantar enfeksiyonlarının önlenmesinde deride nemli ve kapalı ortamların oluşmasından kaçınmak önemlidir.

Bakteriyel enfeksiyonlar

Çocuklarda folikülit veya impetigo gibi bakteriyel deri enfeksiyonlarına sık rastlanır. Folikülit (kıl kökü iltihabı), vücutta tüylü alanlarda, kıl köklerine yerleşen çok sayıda küçük sivilceler şeklinde görülür. İmpetigo, sarımsı kabuklu ve akıntılı olabilen yaralar şeklinde kendini gösterir. Atopik ekzema gibi deri hastalıklarının üzerine de impetigo eklenebilir. Çok bulaşıcıdır. Özellikle kreş/ okul gibi toplu alanlardaki olguların erken farkedilip, hızlı ve etkin tedavi edilmesi bulaşıcığı önleyecektir.

Bakteriyel deri enfeksiyonlarının tedavisinde, hastalığın şiddetine göre topikal veya oral antibiyotikler kullanılır. Bu enfeksiyonların önlenmesi için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir.

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

Adres: Bağdat Caddesi Cemile Apt. No. 401/1 D.16 Suadiye Kadıköy İstanbul Telefon:
0 216 357 1777
0 552 860 7010
E-Posta:
randevu@drzeynebgurbuz.com