PRP Nedir?

Trombositten zengin plazma tedavisi olarak bilinen PRP (Platelet Rich Plasma), cilt gençleştirme yöntemlerinden birisidir. Bu yöntemde kanda bulunan trombositlerden faydalanılır. Kanamanın durmasını, yara bölgesinde onarımı ve hızlı iyileşmeyi sağlayan trombositlerde, birçok büyüme faktörü bulunur. PRP yönteminde, kişiden alınan kan bir dizi işlemden geçirildikten sonra elde edilen trombositten zengin plazma aynı kişiye yeniden verilir. Böylece, büyüme faktörleri konsantre olarak hastaya uygulanır ve daha fazla kök hücre dokuya ulaşır.
PRP nasıl hazırlanır?
Öncelikle, kişiden bir miktar venöz kan alınır. Alınan kan özel bir tüpe konulup kırmızı kan hücreleri ile plazma ve trombositleri ayrıştırmak üzere steril ortamda santrifüj edilir. PRP, bu şekilde elde edilerek, normal kana göre 2-5 kat daha fazla trombosit içeren sıvıdır.
PRP’nin dermatolojide kullanıldığı alanlar nelerdir?
- PRP, ciltte kollajen üretimi ve yeni kılcal oluşumunu arttırarak yenilenme ve onarım sağlar.
- Lazer, peeling ve dermaroller uygulamaları sonrasında iyileşmenin hızlandırılması
- Cilde esneklik ve parlaklık kazandırılması
- Çizgi ve kırışıklıkların azaltılması
- Yara, sivilce ve ameliyat izlerinin azaltılması
- Cilt çatlaklarının azaltılması
- Saç dökülmesinin önlenmesi ve saçların gürleştirilmesi
PRP nasıl uygulanır?
PRP, çoğunlukla cilt içine enjeksiyon şeklinde verilir. Enjeksiyon derinliğine göre farklı uygulama teknikleri kullanılabilir. Ayrıca, lazer ve dermaroller işlemleri sırasında cilt yüzeyine sürülebilir. PRP, belirli zaman aralıklarıyla birden fazla seans uygulanır.
PRP’nin riskleri nelerdir?
PRP, kişinin kendi kanından elde edilip, herhangi bir yabancı madde ve ilaç içermediği için oldukça güvenlidir. Steril koşullara dikkat edilerek yapıldığında enfeksiyon riski çok düşüktür. Ancak, bağışıklık sistemi bozuk olan bireylerde PRP yapılmamalıdır. Bu kişilerin anormal bağışıklık sistemi, kendi kanına karşı reaksiyon gelişmesine neden olabilir.