
Kimyasal peeling, cildin üst tabakasının bazı solüsyonlar aracılığıyla soyulması işlemidir. Cildi yenilemek ve gençleştirmek amacıyla yapılan bu işlemde, sıklıkla glikolik asit, alfa-hidroksi asit, laktik asit gibi kimyasal solüsyonlar kullanılır. Belirli bir süre boyunca cilt yüzeyine uygulanan bu kimyasallar ile kontrollü bir hasarlanma oluşturulup, farklı derinliklerde (yüzeyel, orta ve derin) soyulma sağlanabilir. Ciltteki soyulmayla birlikte, cilt altı dokularda yeniden yapılanma süreci uyarılır. Kimyasal peeling, yüz, boyun, dekolte ve ellere uygulanabilir. Peeling işleminde doğru hasta seçimi önemlidir. Cilt tipine göre değerledirildiğinde, açık tenli bireyler bu işlem için daha uygun adaylardır.
Kimyasal peeling hangi amaçlarla yapılabilir?
- Parlaklığını yitirmiş cildin canlandırılmasında
- İnce çizgiler ve kırışıklıkların azaltılmasında*
- Sivilce ve izlerinin iyileştirilmesinde
- Çiller, güneş ve yaşlılık lekelerinin giderilmesinde
- Hamilelelik ve doğum kontrol ilaçlarına bağlı lekelerin giderilmesinde
- Derin kırışıklıklar ve ileri derecede sarkmalarda diğer kozmetik ve/veya cerrahi cilt gençleştirme yöntemleriyle kombine edilerek kimyasal peeling uygulanabilir.
Kimyasal peeling nasıl uygulanır?
Kimyasal peeling mutlaka hekim tarafından uygulanır. İşlemden önce cilt temizlenir. Göz kapakları örtülür. Göz, burun ve ağız kenarları vazelin sürülerek korumaya alınır. Cilde peeling solüsyonu uygulanır. Solüsyonun ciltte bekletilme süresi içeriğine, hangi amaçla kullanıldığına, hedeflenen peeling derinliğine, kişinin cilt tipine ve toleransına göre değişir. İşlem sırasında ortalama 2-10 dakika süren yanma-batma hissi oluşabilir. Ciltte istenen peeling derinliğine ulaşıldığında veya yanma-batma hissi şiddetlendiğinde, nötralizan solüsyon veya su ile yıkama yapılarak işlem sonlandırılır. Ardından cilde ıslak/soğuk kompres uygulanır.
Kimyasal peeling sonrasında neler beklenir?
Kimyasal peeling, türüne ve derinliğine bağlı olarak, ciltte güneş yanığına benzer bir reaksiyon oluşturur. Yüzeyel peelinglerde, işlemden hemen sonra oluşan kızarıklık, ortalama 3-7 gün içinde soyulmayla devam eder. Orta ve derin peelinglerde ise işlem sonrasında kızarıklıkla birlikte şişlik olabilir. İşlemden sonraki 7-14 gün içinde kahverengileşen cilt, kabuklanıp soyulur. Peeling sonrası İyileşme sürecinde cilde onarıcı özellikteki kremler ve nemlendiriciler sürülebilir. Ayrıca, bu dönemde cildin güneşten korunması çok önemlidir. Yüzeyel peeling, 1-4 haftada bir tekrarlanabilir. Daha derin peelinglerde uygulama aralığı 6-12 ay arasında değişir.
Kimyasal peeling komplikasyonları nelerdir?
Kimyasal peeling sonrasında en sık görülen komplikasyon, kahverenkli lekelenmedir. Özellikle koyu tenli bireylerde görülebilen bu komplikasyon, leke açıcı kremler ile hafifletilebilmektedir. Kahverenkli lekelenme riski, güneşten koruyucu önlemler alınarak azaltılabilir. Bazı hastalarda işlem sonrasında uzun süreli veya kalıcı kızarıklıklar gelişebilir. Özellikle derin peeling sonrasında, çukur şeklinde ya da kabarık yara izleri kalabilir. Bu yan etki, yara izine yatkın kişilerde daha fazla görülmektedir. Öyküsünde anormal yara izi yatkınlığı olan hastalarda derin kimyasal peeling uygulamalarından kaçınılmalıdır. Kimyasal peeling, uçuk enfeksiyonunun aktifleşmesine neden olabilir. Daha nadir olarak, işlem yapılan bölgelerde bakteriyel enfeksiyon gelişebilir.