
Güneş, ilerleyen yaş, gebelik, doğum kontrol hapı kullanmak, zararlı kimyasallar içeren makyaj malzemelerinin kullanımı ve akne izleri ciltte lekelere, renk değişimlerine sebep oluyor. Cilt lekeleri sıklıkla oluştuğu yüz, boyun, dekolte bölgesi ve ellerde oluşmakla birlikte, güneşe ve dış etkilere maruz kalan tüm vücut bölümlerinde leke oluşabilir.
Leke Tedavisi Kimlerde Etkilidir?
Leke tedavisi uzun süreli, hem hasta hem de hekim için sabır isteyen bir süreçtir. Bu süreçte özellikle yaz aylarında yeni atakların olabileceği bilinmelidir. Leke tedavisinde lekenin yerleşim yeri önemlidir.
Açık tenli kişilerde tedavi bazen lekeleri tamamen ortadan kaldırabilir ancak tekrarlama olasılığı vardır. Koyu tenli kişiler daha az oranda tamamen tedavi olabilirler ve lekelerin tekrarlama olasılığı daha fazladır. Açık tenli kişilerde sonuçlar haftalar içinde ortaya çıkarken, koyu tenli kişilerde aylarca tedavi gerekebilir.
Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?
Güneşten korunma tedavinin temelidir. Bunun yanısıra cildinize ve lekenize uygun olan leke kremleri (Hidrokinon, tretinoin ve kortikosteroid kombinasyonu, azelaik asit, kojik asit içeren ürünler) kimyasal soyucular, leke mezoterapisi lazer tedavilerinden bir ya da birkaçı doktorunuz tarafından önerilebilir.
Kimsasal peeling;
Kimyasal Peeling Nasıl Uygulanır?
Peelinginizi yapan doktor önce cildinizi iyi bir şekilde temizleyecektir. Ardından, cildinizin gerekli bölgelerine kimyasal solüsyon uygulayacaktır. Bu işlem, taze cildin eskisinin yerini alması için kontrollü yara oluşturup iyileşmesini sağlar.
Kimyasal soyma sırasında çoğu insan yaklaşık beş ila on dakika süren bir yanma hissi ve ardından bir batma hissi yaşar. Cilde soğuk kompres uygulamak bu acıyı hafifletebilir. Daha derin bir soyma sırasında veya sonrasında ağrı kesiciye ihtiyacınız olabilir.
Kimyasal peeling sonrasında ne beklemeli?
Kimyasal peelingin türüne bağlı olarak, prosedürü takiben güneş yanığına benzer bir reaksiyon meydana gelebilir. Peeling işlemi sonrası 3 ile 7 gün içinde kızarıklıkla başlayıp soyulmayla tamamlanan bir süreç bekliyor sizi.
Yüzeyel peeling , amaca ulaşana kadar bir ila dört haftalık aralıklarla tekrarlanabilir.
Orta derinlikte ve derin peeling, ödemin yanı sıra yedi ila 14 günlük kadar süren kabuklanma, kahverengileşme ve soyulmaya neden olabilir. Orta derinlikte peelingler gerekirse altı ila 12 ay arasında tekrarlanabilir.
Leke mezoterapisi;
Leke tedavisi için kullanılmakta olan bir takım etken maddelerin, leke bulunan deri alanına küçük ve ince iğne yardımıyla enjekte edilmesine leke mezoterapisi denir. Leke üzerinde tedavi planlaması yapılmadan önce leke teşhisinin doğru yapılması gerekmektedir. Leke mezoterapisnde en sık kullanılmakta olan etken maddeler Traneksamik asit, Multivitamin kokteylleri, Doku yapılandırıcıları, Glutatyon ve C vitaminidir.
PRP tedavisi;
Trombositten zengin plazma tedavisi olarak bilinen PRP (Platelet Rich Plasma), cilt yenileme yöntemlerinden birisidir. Bu yöntemde kanda bulunan trombositlerden faydalanılır. Kanamanın durmasını, yara bölgesinde onarımı ve hızlı iyileşmeyi sağlayan trombositlerde, birçok büyüme faktörü bulunur. PRP yönteminde, kişiden alınan kan bir dizi işlemden geçirildikten sonra elde edilen trombositten zengin plazma aynı kişiye yeniden verilir. Böylece, büyüme faktörleri konsantre olarak hastaya uygulanır ve daha fazla kök hücre dokuya ulaşır.
Leke Tedavisine Kombine Tedavi
Leke tedavisinde kombine uygulamalar daha etkilidir. Renk açma özelliğine sahip ilaçlar, leke mezoterapisi, PRP , kimyasal peelingler, her biri farklı mekanizmayla doku yenileme özelliğine sahip oldukları için leke tedavisinde başarılı bir şeklide kombine edilebilir.