Akne (sivilce)
Akne (sivilce) nedir?
Sivilce (akne), genetik olarak yatkın bireylerde, ergenlik dönemindeki hormonal değişikliklerin ciltteki yağ üretimini arttırmasıyla oluşan kronik iltihaplı bir deri hastalığıdır. Esas olarak ergenlik döneminde görülmekle birlikte, son yıllarda giderek artan oranda erişkin aknesine de rastlanmaktadır.
Atopik Ekzema
Atopik ekzema nedir?
Atopik ekzema, esas olarak derinin bariyer özelliklerinin bozukluğu sonucunda deri kuruluğu ile birlikte tipik olarak kaşıntılı bir ekzema ile karakterizedir. Atopik ekzema hem hastaların hem de ailelerinin yaşam kalitesini önemli ölçüde bozmaktadır.
Benler ve Melanom
Ben (nevüs), ciltte melanin (pigment) üretiminden sorumlu “melanosit” adı verilen hücrelerin çoğalmasıyla oluşur. Ben gelişiminde, esas olarak genetik yatkınlık rol oynamaktadır. Benler, doğuştan itibaren var olabileceği gibi, 45-50 yaşa kadar her yaşta ortaya çıkabilir ve sayıca artabilir.
Cilt Kanseri
Son yıllarda giderek artan oranda görülen cilt kanserleri, önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Cilt kanserleri, çevresel ve genetik faktörlerle hücre DNA’sının bozulması sonucunda, ciltteki hücrelerin anormal çoğalmasıyla oluşur. Çevresel faktörler içinde en iyi bilinen cilt kanseri nedeni ultraviyole ışınlarıdır.
Mantar Enfeksiyonları
Cildin mantar enfeksiyonları, hem çocuklar hem de erişkinlerde görülebilen yaygın bir sorundur. Mantarlar, cildin en üst tabakası olan keratin dokusunda enfeksiyon oluşturur. Cilt haricinde kıl ve tırnak gibi diğer keratinize dokularda da yerleşerek hastalık oluşturabilir. Mantar, cilde temas eden havlu, terlik ve ayakkabı gibi eşyaların ortak kullanımı aracılığıyla bulaşabilir. Havuz, banyo, hamam ve sauna gibi yüksek nemli ortamlarda mantar bulaşma riski yüksektir.
Saç Dökülmesi
Saçlar, kişiliği, gençliği ve güzelliği yansıtan fiziksel özelliklerimizdendir. Saçların kaybı, imajımızı etkiler ve ciddi psikolojik stres yaratır. Saç dökülmesinin birçok tipi ve nedeni mevcuttur. Her yaş ve cinsiyette, farklı saç dökülmesi tipleriyle karşılaşabiliriz. Saç dökülmesinin tedavisi; ancak, tipi ve nedeni doğru bir şekilde saptanabildiğinde mümkündür.
Sedef Hastalığı
Sedef (Psoriasis), cilt hücrelerinin normalden fazla çoğalmasına neden olan, kronik ve tekrarlayıcı bir hastalıktır. Hızla çoğalan hücrelerin ciltte birikmesi sonucunda oluşan, beyaz renkli kepeklerle örtülü kırmızı lekeleriyle teşhisi oldukça kolaydır. Sedef hastalığı, vücudun herhangi bir yerinde görülebilir, ancak çoğunlukla diz, dirsekler ve kafa derisinde oluşur. Bu alanlarda sınırlı kalabileceği gibi yaygın bir şekilde de seyredebilir. Sedef hastalığı olan bireylerde, cildin en ufak bir fiziksel travmaya maruz kalması hastalığı tetikleyebilir. Her yaşta sedef hastalığı gelişebilir; ancak genellikle erken yetişkinlikte ortaya çıkar. Çocuklarda, sıklıkla vücutta yaygın damlacık tarzında kırmızı döküntü şeklinde görülür.
Siğil ve Siğil Tedavisi
Siğil, Human papilloma virüs (HPV) ile oluşan bulaşıcı bir cilt enfeksiyonudur. Vücutta eller, ayak tabanları ve genital bölgede daha sık görülmekle birlikte, herhangi bir yerde görülebilir. Siğiller, ortak kullanılan eşyalardan, kontamine yüzeylerden veya yakın cilt teması yoluyla insandan insana bulaşabilir. Ciltte küçük yırtık veya sıyrıklar virüsün vücuda girişini kolaylaştırır. Siğillerin vücutta bir bölgeden diğer bölgelere temas yoluyla yayılması mümkündür.
Uçuk - Herpes
Uçuk, Herpes simplex virüsünün (HSV) neden olduğu, grup şeklindeki kabarcıklarla karakterize, bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Herpes virüslerinin tip 1 ve 2 olmak üzere iki tipi bulunur. Herpes tip 1, başlıca dudak olmak üzere yüz bölgesinde enfeksiyon oluşturur. Herpes tip 2 ise genital bölge uçuklarının büyük kısmından sorumludur. Dudakta çıkan uçuk enfeksiyonu herpes labialis, cinsel bölgedeki ise herpes genitalis olarak adlandırılır. Herpes tip 1, genellikle çocukluk çağında aile bireylerinden dokunma, öpüşme gibi direkt deri temasıyla veya havlu gibi ortak kullanılan eşyalarla bulaşırken, tip 2 hemen daima cinsel ilişki ile bulaşır. Herpes virüs, deri dışında göz ve beyin gibi organlarda da enfeksiyon oluşturabilir.
Vitiligo
Vitiligo, deride porselen beyazı lekeler şeklinde görülen kronik seyirli bir cilt hastalığıdır. Bu hastalık, deriye renk veren, pigment (melanin) üreten hücrelerin sayı ve işlev kaybına bağlı gelişir. En çok genç erişkinlerde görülür. Bulaşıcı özelliği yoktur. Vitiligo hastalığında, sıklıkla, yüz, eller, koltuk altları, dirsekler, dizler, meme uçları ve genital alanda beyaz lekeler oluşur. Vitiligolu alanlardaki kıllar beyazlaşabilir. Tahriş, basınç ve güneş gibi fiziksel bir travmaya maruz kalan vücut bölgelerinde vitiligo ortaya çıkarabilir.
Zona Hastalığı ve Zona Tedavisi
Zona Hastalığı Nedir?
Zona, Varicella Zoster virüsünün (VZV) neden olduğu, ağrılı kabarcıklarla seyreden bir hastalıktır. Zonaya neden olan virüs, suçiçeği hastalığının da etkenidir. Suçiçeği geçirildikten sonra sinir köklerine yerleşip sessiz halde kalan VZV, ilerleyen yaşlarda, özellikle bağışıklık sistemi çeşitli nedenler ile zayıfladığında yeniden aktive olup, bir sinir dağılım bölgesindeki ciltte hastalık oluşturur. Ortaya çıkan bu hastalık ”Zona” olarak adlandırılır. Bu nedenle, sadece suçiçeği geçirenler hayatlarının ileri dönemlerinde zona olabilir. Zona, daha çok 50 yaş üzerindeki yetişkinlerde ve yaşlılarda görülmekle birlikte çocuklarda da ortaya çıkabilir.