Medikal Dermatoloji Cilt Kanseri
Cilt Kanseri
Medikal Dermatoloji Cilt Kanseri
Medikal Dermatoloji
Medikal Dermatoloji Cilt Kanseri
Medikal Dermatoloji Cilt Kanseri

Son yıllarda giderek artan oranda görülen cilt kanserleri, önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Cilt kanserleri, çevresel ve genetik faktörlerle hücre DNA’sının bozulması sonucunda, ciltteki hücrelerin anormal çoğalmasıyla oluşur. Çevresel faktörler içinde en iyi bilinen cilt kanseri nedeni ultraviyole ışınlarıdır. Genel olarak; cilt kanserleri güneşe fazla maruz kalan açık tenli, çilli ve renkli gözlü kişilerde oluşur. Cilt kanseri gelişen hastaların büyük bir kısmında özellikle çocukluk ya da gençlikte, su toplamalı güneş yanığı öyküsü bulunmaktadır. Bazı cilt kanserleri, daha çok yaşlılık döneminde ortaya çıkip, hayat boyu maruz kalınan güneşe bağlı olarak gelişmektedir. Ailede cilt kanseri öyküsü olması cilt kanseri riskini önemli ölçüde arttırmaktadır. Geçmişte yanık, radyoterapi tedavisi, arsenik maruziyeti ve organ nakli gibi öykülerin olması cilt kanserlerine zemin hazırlamaktadır.

3 ana cilt kanseri türü bulunmaktadır. Cilt kanserinde yaşam beklentisi kanserin hangi türde olduğuna göre değişir.

Medikal Dermatoloji Cilt Kanseri
  1. Bazal hücreli kanser. En sık görülen deri kanseri türüdür. Genellikle güneşe fazla maruz kalan vücut bölgelerinde görülür. Pembe veya kırmızı, şeffaf, inci gibi görünümde ve kolay kanayan, ufak sert kabartılardır. Ortası çökük olabilir. Kahverenkli-siyah renklerde görülebilir. Büyüdükçe yara haline dönüp kabuklanabilir. Yavaş seyirlidir. Bölgesel olarak yayılma özelliği olup, uzak organlara metastaz yapmamaktadır.
  2. Skuamöz hücreli kanser. İkinci sıklıkta görülen cilt kanseridir. Güneşe fazla maruz kalan vücut bölgelerinde görülür. Pembe-kırmızı, pullu, kabuklu, sert tümör ya da düz yüzeyli leke şeklindeki lezyonlardır. Genellikle hızlı seyir gösterir. Hem lokal olarak lenf bezlerine hem de uzak organlara metastaz yapabilir.
  3. Melanom, pigment üreten ve melanosit olarak adlandırılan deri hücrelerinden gelişen kanserdir. Kahverenkli-siyah renklerde olabileceği gibi, nadiren pembemsi veya renksiz de olabilir. En az görülen cilt kanseri türü olmakla birlikte en tehlikeli ve öldürücü olanıdır. Melanom teşhisinin erken konulması hayati önem taşır. Vücutta, avuiçi ayak tabanı ve tırnak dahil olmak üzere herhangi bir yerde melanom görülebilir. Nadiren göz, ağız içi ve genital bölgede de rastlanabilir. Melanomlar, doğuştan veya sonradan olan benler üzerinde gelişebileceği gibi, kendiliğinden de ortaya çıkabilir. Benler, melanositlerden köken alan, genellikle iyi huylu yapılardır. Bazı benler ise sıradışı (atipik) özellikleri bulunur. Çok sayıda ve özellikle sıradışı benleri olanlar melanom açısından risk altındadır. Benlerin düzenli olarak doktor muayenesiyle taranması melanomun erken teşhisinde büyük önem taşır.

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

Adres: Bağdat Caddesi Cemile Apt. No. 401/1 D.16 Suadiye Kadıköy İstanbul Telefon:
0 216 357 1777
0 552 860 7010
E-Posta:
randevu@drzeynebgurbuz.com